Menu

Australië

Australië

Bridgestone World Solar Challenge

3,000 KM dwars door Australië

Van 13 tot en met 20 oktober rijdt NunaX mee in de zonnerace in Australië. Deelnemende auto’s mogen tijdens de World Solar Challenge alleen gebruik maken van zonne-energie om de finish te bereiken. De race voert van Darwin, in het noorden, naar het ruim 3.000 kilometer zuidelijker gelegen Adelaide. Daarmee geldt het als de grootste zonnerace ter wereld. De winnaar mag zich daarom wereldkampioen zonneracen noemen. In 1987 werd de World Solar Challenge voor het eerst gereden. In de beginjaren deden vooral zogeheten fabrieksteams mee van onder andere Honda en General Motors. Pas sinds 2001 weten de universiteitsteams de race te domineren, met het Vattenfall Solar Team voorop.

Verschillende raceklasses

De World Solar Challenge is in de eerste plaats een ontwerpwedstrijd met als doel om 's werelds meest efficiënte elektrische auto te bouwen. Het tweejaarlijkse evenement wil de slimste jongeren ter wereld inspireren om bij te dragen aan duurzaam vervoer in de toekomst. Het evenement bestaat uit drie klassen die de diversiteit van zonneauto's en de verschillende designfilosofieën vertegenwoordigen. 

Challenger Class

De auto's die aan deze klasse deelnemen zijn visueel verbluffende eenpersoonsracewagens. Het zijn aerodynamische meesterwerken, gebouwd voor uithoudingsvermogen en maximale energie-efficiëntie. De winnaar is degene die als eerste finisht. Het Vattenfall Solar Team neemt deel aan deze klasse. De concurrentie kwam al dichterbij, maar nu zal de race spannender worden dan ooit tevoren. 

Cruiser Class

De deelnemers van de Cruiser Class worden geconfronteerd met de uitdaging om een zonnewagen te produceren die voldoet aan wat eindgebruikers van familieauto’s aantrekkelijk vinden. Snelheid speelt in deze klasse een ondergeschikte rol. 

Adventure Class

De Adventure Class is geen wedstrijd. Vaak nemen auto’s deel die voorgaande jaren aan de Challenger Class deelnamen. Het wordt ook vaak gebruikt als een testrace voor diegenen die weliswaar voldoen aan de strenge veiligheidsnormen, maar misschien niet volledig voldoen aan de meest recente technische eisen.

Aftermovie Bridgestone World Solar Challenge 2019

The legacy continues

13 oktober 2019 start de race #itspossible

NunaX in vlammen na dramatische laatste racedag Vattenfall Solar Team

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de 9 deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen