Menu
Nuna3
Hoogste gemiddelde snelheid

103 km/h

Speciaal ontwikkelde chassis

In het koolstoflaboratorium van de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft werd het chassis gemaakt van koolstof en aramide

Veel ruimte voor zonnecellen

Door geen limiet te hebben aan het maximale oppervlakte zonnecellen, zaten er zelfs cellen aan de zijkant

circle
circle
Bekijk Nuna1 Bekijk Nuna9S
Nuna3

Nuna3

Nuna3 is nog steeds de snelste zonnewagen aller tijden. In 2005 won de zonnewagen de World Solar Challenge met een gemiddelde snelheid van 103 kilometer per uur. De tijd die het team nodig had om de 3021 kilometer af te leggen, was 29 uur en 11 minuten.

Deze zonnewagen was de eerste zonnewagen in de World Solar Challenge die een adaptive cruise control bezat. Dat betekent dat de ideale snelheid (en dus energie-uitgave) die bepaald werd door Mission Control, direct naar Nuna werd gestuurd. De wagen kon zonder invloed van de coureur haar snelheid aanpassen. Mission Control is een wagen die alle weersvoorspellingen en metingen omzet in een snelheidsadvies om de energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Het gewicht van de wagen was teruggebracht tot zo’n 189 kilogram en de aerodynamica had een CdA waarde die gereduceerd was tot ongeveer 0,07.

Nuna3 was de laatste zonnewagen die een onbeperkt oppervlakte Gallium Arsenide cellen mocht gebruiken en een erg voordelige zithouding kon realiseren. Hierna zijn de regels van de World Solar Challenge aangepast, waardoor een dergelijke snelheid bij de volgende Nuna’s een stuk lastiger te behalen is.

Facts and Figures

  • Specificatie Specificatie
  • Specificatie

Thuis racen: aanval wereldduurrecord

8 augustus, 12 uur, 882 kilometer

Vattenfall Solar Team breekt wereldrecord: 924 kilometer in twaalf uur

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de tien deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen