Menu

Nieuws

Vattenfall Solar Team stoomt op naar tweede positie

13-10-2019

Dunmarra, Australia - Het Vattenfall Solar Team pakt de tweede positie op een zinderend hete, eerste racedag van de Bridgestone World Solar Challenge. Gisteren nog reed het team de kwalificatie en eindigde het op de achtste plaats. Teamcaptain Maud Diepeveen kijkt met veel vertrouwen naar de komende racedagen, ook al is het gat met Twente op dit moment nog groot.

Foto door: Hans-Peter van Velthoven

Tom Salden (23) vertrok als eerste coureur van het Vattenfall Solar Team even na 8.30 uur lokale tijd. Tom: “De omstandigheden waren heel pittig. Het was, met 50 graden Celsius, zinderend heet in de cabine van de NunaX. Ik kwam kletsnat aan op de controlestop.” Tijdens de wedstrijd met de zonneauto’s is er geen afgezet parcours. De coureurs hebben dus te maken met het reguliere verkeer. Tom: “Je hebt te maken met zogenaamde roadtrains, vrachtwagens van soms wel 50 meter lang. Als je daar dan met een lichtgewicht auto van iets meer dan 130 kilo langsrijdt, is het wel even spannend maar het ging perfect!”

Topprestatie

Het Vattenfall Solar team mocht vandaag starten op de achtste positie. Maud Diepeveen (22), teamcaptain: “Wij zijn heel tevreden met hoe de dag is verlopen. Om van de achtste positie in één racedag naar de tweede positie te rijden is gewoon een hele knappe prestatie van de coureurs. Direct aan het begin van de race hadden we nog een technisch probleem, omdat de connector van een zonnepaneel was losgeraakt. Na een snelle reparatie kon de NunaX haar weg vervolgen. We hebben vandaag in totaal 633 kilometer gereden, een mooie eerste klap!”

‘Dutch dominance’

Nederlandse teams overheersen deze eerste racedag. Met Twente op de eerste positie, Delft op twee en Groningen op drie toont de driekleur zich ‘Down Under’. Maud: “Met 15 deelnemende landen in onze klasse zie je naast onderlinge competitie, ook veel strijdlust richting de Nederlandse teams. Ik begrijp dat wel. De komende dagen gaan we alles op alles zetten om de koppositie over te nemen. Als Vattenfall Solar Team zijn we daar helemaal klaar voor!” 

Live stream Vattenfall Solar Team

The legacy continues

13 oktober 2019 start de race #itspossible

NunaX in vlammen na dramatische laatste racedag Vattenfall Solar Team

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de 9 deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen