Menu

Nieuws

Vattenfall Solar Team pakt koppositie Bridgestone World Solar Challenge na dramatisch verlopen vierde racedag

16-10-2019

Port Augusta, Australië - Snoeiharde wind is de bepalende factor geweest tijdens de vierde racedag. Even na de start raakte koploper Solar Team Twente van de weg en moest de koppositie afstaan aan het Vattenfall Solar Team. De coureur van Twente bleef ongedeerd, maar hun zonnewagen bleek zwaar beschadigd. Niet alleen het team van Twente raakte van de weg. Ook het Japanse Kogakuin University Solar Team en het Duitse Team Sonnewagen Aachen moesten de strijd opgeven. Een situatie die nog nooit eerder is voorgekomen tijdens de Challenge.

Foto door: Hans-Peter van Velthoven

Met windsnelheden van soms wel zeventig kilometer per uur was het flink aanpoten voor de coureurs van de verschillende teams. De zonneauto’s zijn immers lichtgewicht ontworpen om hoge snelheden te kunnen bereiken in de outback van Australië. Tim van Leeuwen, coureur: “Ik moest de hele tijd tegensturen. Onze auto NunaX is naast lichtgewicht (131,5 kilo, red,) ook nog eens zo ontworpen dat ze kan ‘zeilen op de wind’. Dat pakte vandaag heel goed uit.”

Spannende race, dramatisch plot

Gisteren nog maakte het Vattenfall Solar Team een flinke opmars door het gat met koploper Solar Team Twente dicht te rijden. Van de oorspronkelijke 21 minuten afstand bleven er nog maar twee minuten over. Het team keek vanochtend bij de start dan ook uit naar het duel met Twente, maar dat werd een anticlimax. Maud Diepeveen, teamleider: “De weersomstandigheden van vandaag leken gisteren nog erg in ons voordeel. Bovendien waren we Twente op een neuslengte genaderd. Je hoopt op een mooie strijd, op een fantastische inhaalmanoeuvre. Dan is het jammer dat de tweestrijd op deze manier eindigt. Maar laten we vooral niet vergeten hoe zuur het is voor de Twentenaren.”

Belgen naderen

Inmiddels is het speelveld drastisch gewijzigd. Het is nu het Belgische Agoria Solar Team die het probeert het Vattenfall Solar Team moeilijk te maken. Tom Salden, coureur: “De Belgen reden full speed vandaag. Daarmee konden ze ons tot op zevenenhalve minuut naderen. Het belooft daarom morgen weer heel spannend te worden.”

Live stream Vattenfall Solar Team

The legacy continues

13 oktober 2019 start de race #itspossible

NunaX in vlammen na dramatische laatste racedag Vattenfall Solar Team

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de 9 deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen