Menu

Nieuws

Vattenfall Solar Team legt met kwalificatie solide basis voor wedstrijdzege

12-10-2019

Darwin, Australië - Het Vattenfall Solar Team begint morgen aan de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap zonneracen in Australië. Tijdens de kwalificatie behaalde NunaX de achtste plek op het circuit van Hidden Valley op Darwin.

Foto door: Hans- Peter van Velthoven

Het Vattenfall Solar Team heeft alle vertrouwen in hun kansen om de wereldbeker voor de achtste keer mee naar Nederland te kunnen nemen. Teamleider Maud over de kwalificatie: “Het circuit van Darwin is heel bochtig, terwijl de race zelf op een recht stuk gereden wordt. Onze auto is gemaakt voor de race en niet voor de kwalificatie. Daarnaast is ons belangrijkste doel tijdens de kwalificatie geweest om de auto heel over de streep te brengen." Twee dagen geleden nog, slipte de zonneauto in de bocht tegen de vangrail en was ze zwaar gehavend. Coureur Max bleef daarbij ongedeerd. Het team heeft in een paar dagen tijd met man en macht, dag en nacht gewerkt om de auto weer op orde te krijgen. Zodat de kwalificatieronde ook goed gereden kon worden.

De kwalificatie werd gereden door Max van der Waals: “We moeten natuurlijk niet vergeten dat het er twee dagen geleden heel anders uit zag na die slippartij. Ik ben dan ook al heel blij dat ik weer in Nuna kon rijden vandaag op het circuit. We zien overigens dat veel concurrenten sterk zijn met verschillende modellen auto’s. Het belooft een spannende strijd te worden.” Max wordt tijdens de race achter het stuur afgewisseld door Maxime Croft en Tom Salden. De drie coureurs van NunaX trainden afgelopen maanden hard om de kwalificatie zo goed mogelijk door te komen, onder andere door een trainingsdag op het circuit van Zandvoort en via een simulator op het circuit van Darwin. Maxime: “De concurrentie is sterk en het zal dichter bij elkaar liggen dan ooit, maar wij zijn goed voorbereid en kijken met plezier en vertrouwen uit naar de echte race.”

Shark skin en zeilen op de wind

De zonneauto maakt tijdens de race gebruik van innovaties waar NunaX over beschikt. Met 131.5 kilogram is het de lichtste Nuna die ooit aan de race meedeed. NunaX is ook extreem aerodynamisch: de zonneauto biedt dezelfde luchtweerstand als de buitenspiegel van een personenauto. Daarnaast is er shark skin op de auto geplaatst, wat op aerodynamisch gebied tot acht procent energiebesparing moet zorgen.

Twintig jaar Nuna

Zondagmorgen 13 oktober om 08.00 uur Australische tijd beginnen de studenten uit Delft aan de 3000 kilometer van Darwin naar Adelaide. Het Vattenfall Solar Team hoopt vervolgens op donderdag 17 oktober voor de achtste keer wereldkampioen zonneracen te worden. De editie van dit jaar komt twintig jaar na de start van het ontwerpen van Nuna1. Met een steeds sterker wordende concurrentie en uiteenlopende modellen auto’s in deze race, beloven de verschillen aan de top steeds kleiner te worden.

Foto door: Jorrit Lousberg

Aftermovie Bridgestone World Solar Challenge 2019

The legacy continues

13 oktober 2019 start de race #itspossible

NunaX in vlammen na dramatische laatste racedag Vattenfall Solar Team

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de 9 deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen