Menu

Nieuws

Vattenfall Solar Team herrijst uit de as

12-02-2020

 

Voor het eerst in haar bestaan gaat het Vattenfall Solar Team naar Amerika. Daar hoopt het team zich te revancheren voor de dramatisch verlopen race van afgelopen jaar toen de auto in het zicht van de finish afbrandde. Met een gloednieuw team wordt gebouwd aan de veiligste zonneauto ooit. “Het is de uitgelezen kans om ons te bewijzen na de brand” zegt Teamleider Niek Hogenboom.

Het nieuwe team staat voor een bijzondere opgave. Door de brand moeten de studenten in recordtijd de auto klaar maken voor de start. Het team wil uit de as herrijzen, de zonneauto zal dit jaar daarom de naam Nuna Phoenix dragen.

De uitdaging om er dit jaar weer bovenop te komen is groot vertelt teamleider Niek Hogenboom: “Het was verschrikkelijk te zien hoe NunaX in vlammen opging in Australië. Ook bij dit nieuwe team kwam het hard aan. We racen het ene jaar in Australië en het andere jaar doen we mee aan een race op een ander continent. We hebben na de brand al onze opties overwogen en besloten voor het eerst naar Amerika te gaan. We hebben de keuze voor deze nieuwe race gemaakt omdat het een mooie uitdaging is, vooral op technisch vlak.” 

 

Nuna naar Amerika

Het team doet in juli voor de eerste keer mee aan de American Solar Challenge. De zonnerace volgt de historische Oregon trail en loopt van Independence, Missouri tot Boise, Idaho. De route voert daarmee ook door de Rocky Mountains. Hogenboom: “Dit is de eerste keer dat de auto te maken krijgt met bergen en bochtige wegen. Om op dit terrein uit de voeten te kunnen heeft Nuna een motor nodig met meer vermogen. Daarnaast krijgen we ook voor het eerst te maken met tegenstand van grote Amerikaanse universiteiten zoals MIT en Georgia Tech. Dit zijn topuniversiteiten waar we nog niet eerder tegen hebben geraced. Dat gaat een mooie strijd worden.”

Veiligste Nuna ooit

De regels waar deelnemende zonneauto’s aan moeten voldoen zijn streng, in het bijzonder op het gebied van veiligheid. Zo zal de zonneauto uitgerust worden met een metalen rolkooi. Ook moet er gebruik gemaakt worden van een active battery protection system, dit systeem zorgt ervoor dat de batterij automatisch afslaat wanneer er afwijkende waarden worden gemeten.

Zelf heeft het team na de brand in Australië nog eens kritisch naar de veiligheidsprocedures gekeken. Hogenboom: “Zonneracen moet spannend en leuk zijn, een technische en tactische uitdaging. Maar veiligheid staat daarbij voorop. Afgelopen jaar zijn we met ons neus op de feiten gedrukt en we beseffen ons allemaal dat het heel anders had kunnen aflopen.”

Twintig jaar innovatie

Het nieuwe team presenteerde zich vandaag online met een video die de rijke geschiedenis van het team laat zien. De zonneauto’s van het Vattenfall Solar Team verleggen al twintig jaar de grenzen van de techniek. “We bouwen een auto die duizenden kilometers af kan leggen zonder ook maar één druppel brandstof te gebruiken”, vertelt teamleider Niek Hogenboom, “en we zijn nog lang niet klaar met innoveren. Zo helpen we de transitie naar fossielvrij transport.”

Aftermovie Bridgestone World Solar Challenge 2019

The legacy continues

Nieuw team, nieuwe race #ASC2020

Vattenfall Solar Team neemt maatregelen voor COVID-19

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de tien deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen