Menu

Nieuws

Strijd om koppositie barst los bij Bridgestone World Solar Challenge

14-10-2019

Australië - Het Vattenfall Solar Team ligt nog steeds tweede in de strijd om de wereldtitel Bridgestone World Solar Challenge. Reden de Delftse studenten gisteren knap van de achtste positie naar de tweede plek, nu zetten ze alles op alles om de koppositie over te nemen. Duidelijk is dat zich langzaam een kopgroep vormt in de wedstrijd. Van de oorspronkelijke 27 teams die gisteren aan de wedstrijd begonnen, liggen er zeven teams vooraan.

Foto door: Jorrit Lousberg

Vanochtend reed de NunaX hard weg uit Dunmarra, midden in de outback van Australië. De route van vandaag was niet vrij van obstakels. Michiel Aarts, strateeg van het Vattenfall Solar Team: “Er waren verschillende wegwerkzaamheden, toch is het ons gelukt om een stabiele race te rijden, waarbij we gestaag inlopen op de koploper.”

Sterk staaltje teamwork

De weg wordt niet speciaal voor de Challenge afgezet en dus hebben de zonneauto’s te maken met regulier verkeer. Op voorhand heeft het Vattenfall Solar Team de route verkend. Zo wist het team dat er bij wegwerkzaamheden een stoplicht zou zijn dat liefst zeven minuten op rood staat. Bruno Martens, racemanager: “We wisten dat we daarmee veel tijd konden verliezen. Daarom hebben we auto’s uit ons konvooi naar voren gestuurd zodat we precies op tijd door het groene licht konden rijden. Goed berekend en een sterk staaltje teamwork.”

Op zoek naar de zon

Na de tweede control stop vanmorgen, trok het wolkendek dicht en de wind aan. Dat vormt gelijk een risico voor NunaX die afhankelijk is van zonne-energie. Om morgenochtend met volle accu’s van start te kunnen gaan, moest het team vandaag op zoek naar een kampeerplek waar de zon tussen de wolken doorkwam. Wietse Bouwmeester, weerdeskundige van het Vattenfall Solar Team: “Tijdens de race van vandaag hielden we alle weervoorspellingen in de gaten en konden we uiteindelijk een mooie plek vinden om de laatste stralen van de zon op te vangen.” Het team legde vandaag 736 kilometer af. Inmiddels is 1.369 kilometer gereden van de -in totaal- ruim 3.000 kilometer.

Live stream Vattenfall Solar Team

The legacy continues

13 oktober 2019 start de race #itspossible

NunaX in vlammen na dramatische laatste racedag Vattenfall Solar Team

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de 9 deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen