Menu

Nieuws

Oorzaak brand Vattenfall Solar Team blijft onopgelost

07-02-2020

Ook na uitvoerig onderzoek blijft het een raadsel waarom zonneauto NunaX afbrandde. De zonneauto leek afgelopen jaar onderweg naar een nieuwe wereldtitel, maar vatte enkele uren voor de finish vlam en brandde tot de grond toe af. Inmiddels is duidelijk dat de brand is ontstaan in de accu, maar het blijkt niet mogelijk om de precieze oorzaak te achterhalen. “Natuurlijk is dat jammer”, zegt teamleider Niek Hogenboom, “maar de belangrijkste lessen die we nodig hebben om de volgende auto veiliger te maken hebben we er wel uit gehaald.”

Foto door: Jorrit Lousberg

Afgelopen jaar leek het team in Australië op weg naar een achtste wereldtitel zonneracen. Het team lag op kop toen het noodlot toe sloeg. De zonneauto vatte vlam en brandde in luttele minuten tot de grond toe af. De coureur wist nog net op tijd de auto te verlaten.

Sinds die tijd heeft het team de oorzaak van de brand proberen te achterhalen. Er werd uitvoerig gesproken met de getuigen, coureur Tim en de mensen in de volgauto. Ook werden de data van de auto en allerlei videobeelden aan een minutieus onderzoek onderworpen.

Al snel werd duidelijk dat de brand was ontstaan in de accukist. Daarop bestelde het team verschillende onderdelen uit het accupakket om ze aan nieuwe testen te onderwerpen, maar daarbij werd niets gevonden.

“Het is lastig om tot op de bodem uit te zoeken wat er precies is gebeurd, maar we hebben er vrede mee dat we het nooit helemaal zullen weten. Dat de precieze oorzaak van de brand onbekend blijft betekent niet dat er geen lessen uit het onderzoek geleerd kunnen worden. Voor het verbeteren van de veiligheid weten we voldoende.”

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is belangrijk omdat het team inmiddels bouwt aan een nieuwe auto. Met die zonneauto zal het team in juli deelnemen aan de American Solar Challenge. Om die auto veiliger te maken wordt gebruik gemaakt van een extra veiligheidssysteem voor de batterij. Dat systeem zorgt er voor dat de batterij automatisch afslaat wanneer er afwijkende waarden worden gemeten.

Een andere manier om de race veilig te houden is een verbetering van de noodprocedures. In overleg met de direct betrokkenen wordt bekeken wanneer wordt besloten om de auto aan de kant te zetten en hoe de coureur zo snel mogelijk uit de auto kan komen wanneer er gevaar dreigt.

Aftermovie Bridgestone World Solar Challenge 2019

Thuis racen: aanval wereldduurrecord

8 augustus, 12 uur, 882 kilometer

Vattenfall Solar Team breekt wereldrecord: 924 kilometer in twaalf uur

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de tien deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen