Menu

Nieuws

Nuon Solar Team overtroefd door Japanse rivaal bij kwalificatie

19-09-2018

TU-team verovert met Nuna9S net geen eerste startpositie voor de Sasol Solar Challenge die komende zaterdag begint.

 

Pretoria, 19 september 2018 – De echte race is nog niet eens begonnen maar woensdag kwam het al tot een confrontatie tussen het Nuon Solar Team en zijn grote rivaal, het Japanse Tokai. Bij de kwalificatie voor de beste startpositie waren de Japanners het TU-team met één seconde te snel af. Daardoor starten de Nederlanders met hun zonnewagen Nuna9S aanstaande zaterdag vanaf de tweede plek bij de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika.

 

De kwalificatie had plaats op een straatparcours ten noorden van Pretoria, waar Nuna9S zich moest bewijzen op een slalom van 400 meter. “Nuna voelde goed aan en lag stabiel op de weg tijdens de slalom”, zegt Jelmer van der Hoeven (23), de kwalificatiecoureur en ook een van de coureurs tijdens de race. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we alle diverse landschappen van Zuid-Afrika aankunnen. Het wordt spannend, maar met onze Intelligent Cruise Control zien we zeker goede mogelijkheden om Tokai te verslaan.”

 

Het was de eerste echte confrontatie tussen de 9 teams die deelnemen aan de achtdaagse zonnerace over een afstand van 4.500 kilometer. Omdat de onderlinge verschillen tussen de grootste concurrenten tijdens de kwalificatie klein waren, belooft de Sasol Solar Challenge erg spannend te worden.

 

Bijschrift: Nuon Solar Team reed het Zuid-Afrikaanse parcours in 8 seconden, 1 seconde langzamer dan de concurrent uit Japan. (Foto door Jorrit Lousberg). Er zijn ook filmbeelden beschikbaar via: https://we.tl/t-2qsoZPrnte

 

Steun van Nederlandse ambassadeur

Het Nuon Solar Team kreeg woensdag morele steun van de Nederlandse ambassadeur in Pretoria, Han Peters. Hij noemde het team lovend in een “Nederlandse traditie van innovatie, teamgeest en samenwerking.” Peters: “Nederland staat bekend om zijn innovaties op het gebied van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Met ambitieuze klimaatdoelen voor ogen, zoals 40 procent minder CO2-uitstoot in 2030, moeten we slim denken én samen denken. Gelukkig hebben we intelligente, jonge mensen van de Technische Universiteit Delft om aan deze ideeën te werken.”

Het Nuon Solar Team heeft het afgelopen jaar non-stop gewerkt om van de Nuna9S de slimste auto op aarde te maken. De ambassadeur zei er daarom zeker van te zijn dat we een overwinning van het Nuon Solar Team zullen gaan zien.

Ambassadeur Peters rijdt zaterdag bij de start van de Sasol Solar Challenge mee in het konvooi achter Nuna9S. Voor coureur Pauline Overes (22) wordt het die dag meteen heel spannend: zij moet de zonnewagen met 110 kilometer per uur over een drukke zesbaans snelweg manoeuvreren.

Aftermovie Bridgestone World Solar Challenge 2019

The legacy continues

Nieuw team, nieuwe race #ASC2020

Vattenfall Solar Team neemt maatregelen voor COVID-19

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de tien deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen