Menu

Nieuws

Nuon Solar Team deelt geheimen 's werelds slimste zonneauto

17-09-2018

Zonneraceteam TU Delft wilt "samen sneller vooruit" door delen van technische kennis bij racekeuring Sasol Solar Challenge

 

Pretoria, 17 september 2018 - Het Nuon Solar Team is maandagmiddag met succes door een uitgebreide racekeuring in Zuid-Afrika gekomen. Daardoor mag het team met zijn zonnewagen Nuna9S de openbare weg op tijdens de Sasol Solar Challenge die komende zaterdag van start gaat. “Hier hebben we met zijn allen meer dan een jaar heel hard voor gewerkt”, zegt teamleider Jelle van der Lugt (24). “We zijn blij dat Nuna nu officieel is goedgekeurd voor deelname aan de Challenge.” De studenten van de TU Delft nemen het op tegen 14 andere teams uit verschillende landen. Deze teams werden uitgenodigd een kijkje te nemen onder het zonnepaneel en toelichting te krijgen over de 'Intelligent Cruise Control'.

 

Bij de racekeuring wordt nagegaan of de auto aan alle wedstrijdreglementen en veiligheidsvereisten voldoet. Aan de auto mag daarna niets meer worden veranderd. Ook worden de coureurs gewogen. Zij moeten 80 kilo wegen om zo de competitie tussen alle deelnemende teams eerlijk te houden. Weegt een coureur minder, dan gaat er ballast mee. Ook moeten ze in 15 seconden uit de auto kunnen zijn.

 

Intelligent Cruise Control

Het TU-team is een van de favorieten voor de winst, maar wil middels de race ook een bijdrage leveren aan het realiseren van een toekomst zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Daarom deelden de studenten op de dag van de racekeuring openlijk technische details over hun innovatieve 'Intelligent Cruise Control' met andere deelnemers, waaronder grote concurrent Tokai uit Japan. “Door onze techniek dit jaar te delen hopen we samen sneller vooruit komen in deze duurzame ontwikkeling”, aldus Rintati Roza (22). Zij is de eerste vrouwelijke technisch manager van het Nuon Solar Team en publiceerde een uitvoerig technisch document over Nuna9S.

Bijschrift: Coureur Pauline deelt technische aspecten van Nuna9S met concurrerende teams.

 

De route van de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika voert van Pretoria naar Stellenbosch. ln acht etappes en racedagen gaat het onder meer over bergen, door zoutvlaktes, over vijfbaans snelwegen en onverharde wegen. De Nuna9S van de Delftse studenten kan slim met deze omstandigheden omgaan. Dankzij een ingebouwde radar en routedata kan de zonneauto haar omgeving begrijpen en daarop reageren. Zo kan Nuna zelf bergen zien aankomen en haar instellingen autonoom daaraan aanpassen. Op die manier wordt er zo energiezuinig mogelijk gereden.

 

Komende woensdag rijden alle teams een kwalificatieronde op een straatcircuit ten noorden van Pretoria. De tijd die daarin wordt verreden bepaalt op welke plek ieder team zaterdag mag beginnen aan de circa 4.500 kilometer lange race.

 

Sasol Solar Challenge 2018

Vanaf 22 september rijden de studenten van de TU Delft mee in de achtdaagse Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika, een zonnerace van Pretoria naar Stellenbosch. De studenten verwachten gedurende deze acht dagen zo'n 4.500 kilometer te rijden, en dat alleen op de kracht van de zon. Dit jaar doet het Nuon Solar Team mee met de auto Nuna9S, waarbij de S staat voor South Africa.

 

Nuon Solar Team

Al 17 jaar lang doet het Nuon Solar Team mee aan internationale zonneraces. Door te laten zien wat er allemaal mogelijk is op duurzaam en technologisch gebied, hopen zij de wereld te inspireren. In totaal heeft het team van de TU Delft al 11 keer meegedaan aan de zonneraces in Australië en Zuid-Afrika waarvan zij 9 keer op de eerste plek zijn geëindigd.

Aftermovie Bridgestone World Solar Challenge 2019

The legacy continues

Nieuw team, nieuwe race #ASC2020

Vattenfall Solar Team neemt maatregelen voor COVID-19

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de tien deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen