Menu

Nieuws

Landingsbaan vegen voor tests met zonneauto Vattenfall Solar Team

18-09-2019

NunaX van het Vattenfall Solar Team rijdt eerste kilometers op Australische grond

18 September 2019 – Het Vattenfall Solar Team heeft na haar aankomst in Austalië, vandaag haar eerste meters afgelegd op Australische bodem. Hiervoor moest eerst wel de landingsbaan van het lokale vliegveld geprepareerd worden. ‘’Deze landingsbaan is perfect om het zeileffect van NunaX te testen in onze racestrategie.’’ aldus Michiel Aarts, strateeg van het team. 

Ter voorbeiding op de Bridgestone World Solar Challenge zal het Vattenfall Solar Team veel kilometers met NunaX afleggen om de betrouwbaarheid van de zonneauto te testen. Het team maakt hierbij gebruik van het racecircuit ‘Hidden Valley’ in Darwin. Hier rijden de zonneauto’s ook de kwalificatie voor de startplek vlak voordat de race begint. Daarnaast heeft het team een lokale landingsbaan voor kleinere vliegtuigen gevonden waar nog meer kilometers gemaakt kunnen worden. ‘’Een recht stuk asfalt zoals een landingsbaan is een zeer geschikte testlocatie. Maar de landingsbaan was in eerste instantie niet geschikt om met NunaX op te rijden. Op de baan lagen namelijk veel losse steentjes die onze kwetsbare zonneauto zouden beschadigen. Om tóch gebruik te maken van de baan, was het nodig om deze met een veegmachine schoon te laten vegen. ” aldus Emiel Legrand, strateeg van het Vattenfall Solar Team.

 

Testtraject 

Voor het Vattenfall Solar Team is deze eerste testdag een spannend moment. Het team was letterlijk dag en nacht bezig met het treffen van technische voorbereidingen. Zo moeten de laatste tests met de batterij dag en nacht gemonitord worden. “We hebben in Nederland een succesvol testtraject gehad, toch doen we nog steeds alles om NunaX nog meer te kunnen verbeteren Dat betekent dus ook nachtwerk voor ons. Zo hebben we met een aantal teamleden 24 uur bij de batterij gezeten omdat we elk kwartier de waarden daarvan wilden meten. Dat is best vermoeiend ook.’’ vertelt Kasper Sijmons, Structureel Engineur van het team. Het team steekt veel tijd in het afwerken en betrouwbaar maken van de zonneauto. Chief Engineer Fères Hassan legt uit: “De afwerking zal ervoor zorgen dat onze zonneauto minder lucht- en rolweerstand heeft. Verder proberen we alles zo betrouwbaar mogelijk te maken, omdat we tijdens de race geen tijd willen verliezen door een technisch mankement.” De eerste testdag is goed verlopen. “Geweldig om te zien dat de zonneauto waarmee wij de Nederlandse wereldtitel willen verdedigen nu hier in Australië voor het eerst rijdt. Dit geeft goede hoop voor het verder testtraject.” Aldus Michiel Aarts, strateeg van het team. 

 

De zeilende zonneauto

In de strijd om de wereldtitel zonneracen gebruikt NunaX dit jaar niet alleen de kracht van de zon, maar ook de kracht van de wind. Delen van de auto zijn zo vorm gegeven dat ze bij zijwind zullen functioneren als een zeil. Op het zuidelijke deel van de 3000km lange route staat meestal een zeer harde wind wat ervoor zorgt dat het team hier strategisch haar slag kan slaan.

De race

Op 13 oktober beginnen de studenten van het Vattenfall Solar Team aan de Bridgestone World Solar Challenge. Het zal de tiende keer zijn dat het team uit Delft begint aan deze 3000km lange race dwars door de Outback van Australië. Tijdens deze race zal het team gaan strijden voor haar achtste wereldtitel.

Live stream Vattenfall Solar Team

The legacy continues

13 oktober 2019 start de race #itspossible

NunaX in vlammen na dramatische laatste racedag Vattenfall Solar Team

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de 9 deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen