Menu

Nieuws

Coureur Pauline met schrik vrij op eerste racedag Zuid-Afrika

22-09-2018

Coureur Pauline met schrik vrij op eerste racedag Zuid-Afrika

Geplaatst op 22-09-2018

Kroonstad, 22 september 2018 - Nuna9S, de zonnewagen van het Nuon Solar Team heeft zaterdag met succes de eerste etappe afgelegd van de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Onderweg was er wel een angstig moment toen de uit Eindhoven afkomstige coureur Pauline Overes (22) plotseling hard moest remmen voor een voorligger en daardoor in de slip raakte. “Door de schrik remde ik in een keer te hard en de banden slipten weg. De andere twee coureurs en ik zijn professioneel getraind op dit soort situaties, daarom kon ik Nuna veilig de vluchtstrook op sturen”, zei de opgeluchte Eindhovense na afloop. Pauline kwam gelukkig met de schrik vrij en ook Nuna verkeert in perfecte staat. De Delftse studenten raakten door de slippartij helaas wel hun net verkregen voorsprong weer kwijt.

    

Coureur van het Nuon Solar Team weet Nuna9S veilig de vluchtstrook op te sturen

Coach Marc Lammers, die het Nuon Solar Team in de voorbereiding begeleidde en ook tijdens de race enkele dagen aanwezig is, liet weten er alles aan te zullen doen om het moreel van de hele groep hoog te houden. "De coureurs hebben af en toe hele moeilijke en spannende trajecten te rijden met een kleine, lichte zonnewagen, tussen verkeer en soms met wind of regen. Zo'n tegenslag als die van vandaag knaagt aan het zelfvertrouwen. Mijn taak is het om te zorgen dat ze vertrouwen hebben in zichzelf en de andere auto’s in het konvooi, die communiceren met de coureurs en hen begeleiden op de weg. Ze moeten met stalen zenuwen doorgaan en daar heb ik alle vertrouwen in."

De voormalige coach van het Nederlandse vrouwenhockeyelftal begeleidt in Zuid-Afrika de teamleider, de racemanager en de drie coureurs individueel.

Drukke snelweg

De Sasol Solar Challenge, een internationale race van zonne-auto’s, begon vandaag in alle vroegte in Pretoria. Vanuit de Zuid-Afrikaanse hoofdstad moest een traject van 265 kilometer worden afgelegd naar Kroonstad, waarbij onder meer over de vijfbaanssnelweg drukke snelweg bij Johannesburg werd gereden. Dagelijks moeten de zonnewagens halverwege de etappe ook nog nog eens loops rijden, vandaag was deze ronde zo'n 75 kilometer lang. Bij de race gaat erom welke zonne-auto de meeste kilometers weet te maken binnen een vast tijdsbestek.

Nuna startte vanochtend achter grote rivaal Tokai uit Japan en NWU uit Zuid-Afrika. Daardoor werd het direct spannend: zou Nuna de concurrenten vandaag al inhalen en de koppositie weten te pakken? Vooral het Japanse Tokai-team is sterk en geldt als dé grote concurrent van de Nederlandse ploeg. Hoezeer de twee aan elkaar zijn gewaagd, bleek aan het einde van de dag: beide teams hadden evenveel loops en dus evenveel kilometers afgelegd.

Zo was het ondanks de tegenslag toch nog een goede dag voor het Nuon Solar Team. Coureur Pauline Overes: “We gaan zeker laten zien dat we de slimste zonne-auto ter wereld hebben gebouwd.”

Sasol Solar Challenge Aftermovie

Sasol Solar Challenge

Winners 2018 Vier met ons mee

Nieuwe coureurs Vattenfall Solar Team racen op circuit Zandvoort tegen elkaar in zonne-auto

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de 9 deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Opnieuw kampioen zonneracen in Zuid-Afrika