Menu

Nieuws

Bruin gemarmerde stinkwants bedreigde Vattenfall Solar Team

05-09-2019

Zonneauto Vattenfall Solar Team vast bij Australische douane

De vliegkist van het Vattenfall Solar Team waar de zonneauto mee naar Australië is vervoerd, werd vast gehouden bij de douane van Australië. De Australische douane wilde de gehele kist controleren op aanwezigheid van de bruin gemarmerde stinkwants. Mocht dit diertje gevonden worden in de kist dan was de kans groot dat de vliegkist met de zonneauto nog langer vast gehouden zou worden wat de voorbereiding op het wereldkampioenschap zonneracen van de regerend wereldkampioen in gevaar zou brengen. 

Het Vattenfall Solar Team is vorige week vol enthousiasme vertrokken richting Australië om zich voor te bereiden op de race waar ze meer dan een jaar naar toe hebben gewerkt. Hier willen ze als regerend wereldkampioen hun titel verdedigen en de beker mee naar Nederland nemen. Mocht er in de vliegkist een bruin gemarmerde stinkwants aangetroffen worden, die zich graag schuil houdt in elektrische apparaten, dan zal deze moeten worden aangepakt. Dit zou kunnen resulteren in schade aan de uiterst kwetsbare zonneauto van het team die zonnecellen heeft die normaal alleen in de ruimte gebruikt kunnen worden.

"We werken met man en macht om de gehele kist leeg te halen en samen met de douane te controleren of we sporen van zulke beestjes kunnen vinden in onze vliegkist. Gezien er in onze vliegkist niet alleen een zonneauto zit, maar ook een gehele werkplaats, bestaat de inhoud uit ongeveer 1000 items. Dit maakt het voor ons team een flinke uitdaging om op tijd alles te controleren, zonder dat onze voorbereiding op de race in gevaar komt." aldus Jens Zuurbier.

De voorbereiding

Het team wil zich in Darwin gaan voorbereiden op de race in een werkplaats bij de basisschool waar het team sinds 2001 een schuur mag gebruiken. "De afgelopen maanden hebben we ons in Nederland voorbereid op de race in Australië. Dit houdt in dat we de technische innovaties van afgelopen jaar grondig hebben getest. In Australië willen we zo snel mogelijk de zonneauto weer op het asfalt hebben om hier te gaan trainen met de protocollen. Deze protocollen zorgen ervoor dat het team tijdens de race zo soepel mogelijk kan omgaan met situaties zoals een lekke band of het inhalen van een ander team." aldus technisch manager, Bruno Martens.

Gelukkig liep dit alles af met een sisser en bleek dat het team de vliegkist zeer secuur had ingepakt. Zo was tijdens het inpakken alles schoon gemaakt, gelabeld en gewogen om er zeker van te zijn dat het transport op de juiste manier kon plaats vinden. De douane heeft vandaag na inspectie de vliegkist vrijgegeven en het team heeft de zonneauto op transport gezet richting Darwin, waar het team de zonneauto volgende week verwacht.

De Race

Op 13 oktober zal het team uit Delft voor de tiende keer gaan deelnemen aan de Bridgestone World Solar Challenge. Het doel van de race is om zo snel mogelijk het 3000km lange parcours dwars door de outback van Australië af te leggen. Dit alles zal de zonneauto van de TU Delft doen op kracht van de zon.

NunaX - The legacy continues

The legacy continues

13 oktober 2019 start de race #itspossible

Landingsbaan vegen voor tests met zonneauto Vattenfall Solar Team

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de 9 deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen