Menu

Nieuws

Blog: Rijden als een zonnetje

28-09-2019

28 september 2019 – Wat een energieke week vol met testdagen hebben we achter de rug. We hebben veel vooruitgang geboekt op NunaX, raceprotecollen en kwalificatietraining. Maar de wedstrijd tegen het fanatieke schoolvoetbalteam was misschien wel het meest bloedstollende moment van de week!

NunaX rijdt als een zonnetje, zo die grap is gemaakt, maar zo voelt het wel echt. Tijdens de drie testdagen die we afgelopen week hadden op het circuit in Darwin reed NunaX zoals verwacht. Elke testdag hadden we daarbij een andere focus waarop we wilden testen.

De avond voor de testdag worden alle ondersteunende voertuigen ingepakt, om op de dag zelf zo vroeg mogelijk te kunnen vertrekken. Op die manier kunnen we zo veel mogelijk kilometers rijden met NunaX. In de support-auto gaan alle tools mee die nodig zijn om NunaX ter plekke te repareren. Mission Control heeft meerdere sensoren, antennes en een windmeter op het dak, want niet alleen tijdens de race, maar ook tijdens testdagen wordt hier strategie uitgeoefend. De coureurs zorgen voor al hun benodigdheden, zoals hun helm, oortjes en waterzak. Alleen NunaX blijft nog in de werkplaats, zij wordt pas de volgende ochtend op de trailer gezet.

Maandag was de eerste testdag van de week. Om de tijd van de aanwezige zonneteams in Darwin efficient te gebruiken, deelden we het Hidden Valley Circuit in Darwin. De focus lag deze dag op het testen van de techniek. Dinsdag en woensdag waren volledig geweid om de puntjes op de i te zetten bij NunaX en haar te verbeteren op de punten die uit de testdag kwamen.


Donderdag hadden we het circuit voor ons alleen en gebruikten we de tijd om ons verder voor te bereiden op de race. Het team dat tijdens de race klaar staat om plotselinge technische mankememten te verhelpen, werd getest op raceprotecollen. Dit ziet er als volgt uit: de coureur roept dat hij/zij een lekke band heeft, dit wordt gecommuniceerd naar de support wagen en meteen springen teamleden uit de wagen om zo snel mogelijk de band te verwisselen. Wist je bijvoorbeeld dat het team binnen 2,5 minuten weer verder kan rijden met een nieuwe band, nadat is opgemerkt dat deze lek was?

Vrijdag lag de focus op kwalificatie: practice day. Onze Max traint om straks op 12 oktober de snelste rondetijd te halen voor de een zo vroeg mogelijke startplek tijdens de race. Al voorbereidt door de training in de racesimulator, wist Max de racelijnen van het circuit op te zoeken. NunaX werd hier écht in gepushed tot haar limieten. De startplek is namelijk ontzettend bepalend, want naast dat teams met een 30 seconden interval starten, kost het veel tijd om tijdens de race konvooien van de voorgaande teams in te halen. 

Tussen het testen door vond afgelopen dinsdag de befaamde voetbalwedstrijd plaats tussen het Vattenfall Solar Team en de Nightcliff Primary School. De speciaal geplaatste stoelenrij aan de rand van het voetbalveld van de school werd snel gevuld met kinderen, die bij het horen van de bel zo snel mogelijk een plekje zochten. In volle borst moedigden ze de twee teams aan; sommigen voor hun eigen school, sommigen voor het ‘oranje team’.
Bij ieder bezoek aan de school, bereidt het schoolvoetbalteam zich voor op een wedstrijd tegen ons. Dit is voor hen erg spannend, want ‘Alle Europeanen kunnen goed voetballen’ –aldus de Nightcliff scholieren. Of we deze indruk waar kunnen maken, moesten we nog maar bewijzen.
Vlak na de startfluit werden we al snel overrompeld door het fanatieke schoolvoetbal team en stonden we direct 1-0 achter. Het potje werd eerlijk gespeeld, want de scheids, ook een leerling van de school, was niet te bescheiden om kaarten uit te delen. Met een prachtige voorzet van teamleidster Maud en een afronding van Chief Engineer Feres werd het 1-1. Uiteindelijk door het missen van een penalty door het schoolteam, bleef het hierbij. Wat een mooie, spannende, maar vooral leuke wedstrijd was het.

Komende week zullen de eerste oud-teamleden in Darwin aankomen, de zogenoemde ‘support-crew’. Ons team van 16 zal tijdens groeien tot 42 teamleden tijdens de race. Deze mankracht hebben we nodig om ervoor te zorgen dat we alles soepel verloopt tijdens de race, ondanks de vele taken en grote afstanden. Verder testen we komende week voor het eerst op de openbare weg... Ben je benieuwd hoe dit gaat? Hou de blog in de gaten!

Aftermovie Bridgestone World Solar Challenge 2019

The legacy continues

13 oktober 2019 start de race #itspossible

NunaX in vlammen na dramatische laatste racedag Vattenfall Solar Team

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de 9 deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen