Menu

Nieuws

Blog: On the road again!

21-09-2019

21 september 2019 – Het was een race tegen de klok om NunaX rijklaar te maken voor de testdagen in de tweede helft van de week; Het wordt hard werken om de protocollen in het team te perfectioneren; De kinderen op de Nightcliff Primary School ontwerpen hun eigen zonneauto; En waarom hebben we met een veegwagen een vliegbaan geveegd?


De eerste dagen van afgelopen week waren zwaar voor het team. Om er zeker van te zijn dat we tijdens de race met de beste onderdelen rijden, moesten we deze testen. Vanwege de gebeurtenissen van afgelopen week, die te lezen zijn in de vorige blog, kwam onze planning onder druk te staan. Halverwege de week wilden we met NunaX onze eerste meters maken op het Australische asfalt. We konden daarom geen minuut verliezen. Voor de boeg hadden we een reeks van testen  die we 144 uren achtereenvolgend moesten monitoren en instellen. Dag en nacht stonden teamleden klaar om elkaar af te wisselen in de shed op de Nightcliff Primary School om ervoor te zorgen dat we NunaX op tijd klaar zouden hebben voor de eerste testdag.


Niet alleen het onderzoek naar de onderdelen was een bottleneck, maar ook onze testlocatie, moest geprepareerd worden. Woensdag wilden we namelijk testen op een vliegveld voor lokale vliegtuigen, alleen lag deze baan maandag nog bezaaid met kleine kiezels die opspringen bij het rijden op de baan. Dit zou NunaX kunnen beschadigen tijdens de testdag.  Zelfs de kleinste dutjes, zijn funest voor NunaX haar aerodynamische afwerking. Om dit te voorkomen is er een straatveegwagen geregeld die de baan een kiezelvrije plek maakte. Als extra veiligheidsfactor, voegden we een schild van bubbelplastic toe aan NunaX. Dit zag er niet fraai uit, maar functioneerde gelukkig wel.


We waren van tevoren geïnstrueerd dat lokale vliegtuigen tijdig zouden communiceren, als deze van plan waren te landen. We hadden hierop onze protocolen voorbereid, dat mocht er een vliegtuig aankomen, we NunaX dan snel van de baan konden halen. Door het duidelijk communiceren van de aankomende vliegtuigen en helikopters, hebben we een veilige testdag kunnen draaien. Als leuke toevoeging op deze dag waren we getuige van vliegtuigen en helikopters die, fascinerend genoeg, enkele tientallen meters van NunaX vandaan de Australische grond bereikten.Donderdag stond er nóg een testdag op de planning: dit keer op het Hidden Valley Circuit, waar we vlak voor de race onze startplek kunnen verdienen. Iedere kilometer die NunaX maakt voorafgaand aan de Bridgestone World Solar Challenge, is zeer waardevol. We analyseren ‘het gedrag van NunaX’. Iedere zonneauto van ons team, is enig in zijn soort en heeft daardoor zijn unieke samenstellingen van eigen ontworpen systemen en onderdelen. Zoals je je kan voorstellen, is iedere samenwerking anders en kunnen we tijdens de testdagen de antwoorden vinden op; Hoeveel energie verbruikt ze per km? Werkt alles naar behoren onder hoge temperaturen? Welke trillingen kan ze aan?Tot en met de technische keuring, die 7 oktober zal zijn, mogen we NunaX nog afwerken en aanpassen. Dat betekent dat we deze weken veel tijd steken in de afwerking van de kleine details van Nuna, om hiermee het verschil te maken. Verder zullen we ons de komende weken veel focussen op het oefenen van de protocollen om tijdens de race alle handelingen geperfectioneerd te hebben, zoals inhaalacties van andere teams of controlstops.
Ondertussen verblijven we al 16 dagen op de Nightcliff Primary School en raken de kinderen gewend aan de rondwandelende teamleden in oranje shirtjes en worden we de hele tijd lachend begroet. Afgelopen week hebben we de Science klassen geleerd hoe ze zélf een ontwerper worden. Met regelementen in hun achterhoofd, hebben ze een eigen zonneauto gekleid. Wellicht gaan ze hun ontwerpen wel werkelijkheid maken en zien we ze terug bij de Bridgestone World Solar Challenge van 2029!Komende week zullen we veel testdagen draaien om NunaX verder te perfectioneren voor de Bridgestone World Solar Challenge van 3000km dwars door de woestijn. Daarnaast zal ook onze tweejaarlijkse voetbalwedstrijd tegen de basisschool plaats vinden. Lees volgende week in de blog wat de uitslag van deze wedstrijd is geworden en hoe de verdere voorbereiding naar de race verloopt.
 

Aftermovie Bridgestone World Solar Challenge 2019

The legacy continues

13 oktober 2019 start de race #itspossible

NunaX in vlammen na dramatische laatste racedag Vattenfall Solar Team

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de 9 deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen