Menu

Nieuws

Blog: NunaX komt eraan

07-09-2019

7 September 2019 - De kop is eraf, onze kist heeft de Australische bodem aangeraakt en is nu op nog maar 2000km verwijderd van Darwin. Komende maandag verwachten we dat de kist door een plaatselijk hijskraan verhuurder eraf getild zal worden bij onze werkplaats op een prachtige Australische basisschool.

Aan het begin van de week begonnen Bruno, Daan, Emiel, Fères, Maud, Michiel en Pieter, die in Adelaide verbleven, aan hun trip up richting Darwin. In Adelaide hebben ze twee auto's ingebouwd met meetapparatuur om tijdens hun tocht van meer dan 3000km alle benodigde data voor de race te verzamelen. Belangrijke onderdelen zijn; de route in kaart te brengen, te registreren waar de weg breed genoeg is om tegenstanders in te halen en hoe het terrein van de verplichte controlstops eruit zien. Door deze goede voorbereiding willen we tijdens de race met de standaard procedures tijd winnen op de concurrenten.

Verder waren begin deze week Elke, Emie, Jens, Joost, Kasper, Max, Maxime, Tom en Willem op bezoek bij de Nederlands Consulaat-Generaal in Sydney. Zij hebben hen op het de hoogte gebracht van alle ins en outs van de aankomende race en stand van zaken over NunaX. Ook de innovaties die afgelopen jaar zijn ontwikkeld  en het potentieel hiervan zijn uitgelegd.

Later de week bleek dat we als team een goede beslissing hadden genomen om een deel van het team in Sydney te stationeren. Als team kregen we namelijk het nieuws te horen dat onze flightcase door de douane gecheckt moest worden. Gezien de kwetsbaarheid van de lading hebben we samen met de douane alles op een voorzichtige manier uit- en ingepakt. Door de goede samenwerking hebben we ervoor gezorgd dat dit zonder schade is gebeurd, waar we ze zeer dankbaar voor zijn. 

Onze flightcase moest onderzocht worden ter preventie van het overbrengen van een klein diertje dat in Nederland voorkomt deze maanden. Mocht de 'bruin gemarmerde stinkwants' gevonden worden dan zou moet onze oranje kist een speciale behandeling moeten ondergaan. Gezien deze behandeling de elektronica van NunaX aantast, waren we des te blijer toen we hoorden dat de de kist niet behandeld hoefde te worden vanwege het grondig schoonmaken van alle inhoud voorafgaand aan ons vertrek uit Nederland.

Na het ontvangen van dit goede nieuws hebben we samen met Blue Water Shipping de kist zo snel mogelijk op transport gezet. De kist moet namelijk van Sydney nog helemaal naar Darwin gereden worden. Deze 4000km die wordt afgelegd door de chauffeurs, is een afstand waar wij in Nederland niet bekend mee zijn. De kist verwachten we begin komende week in Darwin te ontvangen bij onze werkplaats in het noorden van Australië.

Direct na het uit- en inpakken van de flightcase, zijn we zo snel mogelijk naar Darwin gevlogen. Hier zullen we de komende weken NunaX voorbereiden op de race. Sinds 2001, onze eerste deelname aan de race, hebben we in Darwin dezelfde werkplaats. We hebben een metalen schuur tot onze beschikking op een prachtige basisschool, Nightcliff Primary School, waar we ieder jaar heel warm en hartelijk onthaald worden. De werkplaats is voor ons zelfs al schoongemaakt waardoor dat we bijna direct aan het werk kunnen. Eerst uiteraard een bak koffie drinken om bij te praten.

Komende week zullen we hier in Darwin onze flightcase uitladen en de werkplaats en ons kantoor verder opbouwen. Het doel is om zo snel mogelijk Nuna rijdend te krijgen op het oranje Australische zand. Lees volgende week hoe dit alles ons is vergaan.

Aftermovie Bridgestone World Solar Challenge 2019

Thuis racen: aanval wereldduurrecord

8 augustus, 12 uur, 882 kilometer

Vattenfall Solar Team niet naar Amerika, corona voorkomt racedeelname

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de tien deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen