Menu

Nieuws

Blog: NunaX hits the roads

10-07-2019

10 oktober 2019 – De laatste week vol voorbereidingen voordat morgen de festiviteiten van de Bridgestone World Solar Challenge van start zullen gaan. Het team heeft afgelopen week voor het eerst met NunaX op de openbare weg getest. Zo hebben ze eindelijk ervaren hoe het is om te rijden onder de extreme omstandigheden van de outback: met temperaturen rond de 35 graden, heel veel zon en zelfs hier en daar zelfs wervelwinden.

In deze laatste blog over de voorbereidingen op de Bridgestone World Solar Challenge kunnen we beginnen met het goede nieuws dat alle testdagen op de openbare weg geslaagd zijn! De organisatie had voor deze week speciaal een stuk weg afgezet waar alle zonneteams kunnen testen. Dit stuk weg was maar een paar tientallen kilometers lang, maar was het toneel van onze eerste echte racetraining.

Foto door: Jorrit Lousberg

Met een klein konvooi van begeleidingsvoertuigen rond NunaX trainen we hoe we hoe we onze zonneauto zo soepel mogelijk door het verkeer kunnen loodsen. Voor Nuna rijdt de auto Scout, die de weg en verkeerssituaties alvast verkent en probeert in te spelen op problemen die onze zonneauto zouden kunnen afremmen. Achter Nuna rijdt Mission Control. Deze mensen bepalen de strategie die tijdens de race gereden wordt. Ze houden hierbij rekening met het weer, de hoeveelheid beschikbare energie en uiteraard de informatie over problemen die ze vanuit Scout ontvangen.

Verder is het team druk bezig geweest met de puntjes op de i te zetten. Alle connecties in het elektrisch systeem worden na gelopen en er wordt gecheckt of de ophanging precies werkt zoals die hoort te werken. Oftewel een week vol laatste taakjes, maar….

Op 3 oktober 2019 kwam er nóg een onderdeel binnen voor NunaX. In een zwarte koffer zit het laatste stukje van onze zonneauto, die we pas morgen tijdens Scrutineering bekend zullen maken. Ons geheime wapen! Wil je dit allemaal live volgen? Kijk dan naar de livestream die morgen zal verschijnen op onze facebook pagina.

Bij Scrutineering zullen alle zonneauto’s getest worden op de onderdelen waar ze reglementair aan moet voldoen. Tijdens de keuring wordt bij verschillende stations een bepaald onderdeel gekeurd, zoals mechanica, elektro, verlichting, etc. En uiteraard zal NunaX gewogen worden en weten we of we de lichtste Nuna ooit zullen zijn.

Komende week zal het Bridgestone World Solar Challenge circus dan ook echt van start gaan en zullen we na de technische keuring van dinsdag ons verder gaan voorbereiden op de kwalificatie op Hidden Valley circuit. Hier zal het team dat de snelste tijd neerzet als eerste mogen beginnen met de 3021 km lange race. Bij de start zullen alle teams 30 seconden na elkaar starten en als je niet als eerste start, dan moet je extra energie uitgeven aan andere teams inhalen. Dit betekent dus dat we zaterdag een zo goed mogelijke kwalificatie ronde willen neerzetten.

Wij hebben ontzettend veel zin in de komende weken, als je ook zo enthousiast ons wilt volgen, kan dat op alle social kanalen! Het belooft een mooie race te worden!

​Foto door: Jorrit Lousberg

Aftermovie Bridgestone World Solar Challenge 2019

The legacy continues

13 oktober 2019 start de race #itspossible

NunaX in vlammen na dramatische laatste racedag Vattenfall Solar Team

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de 9 deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen