Menu

Nieuws

Blog: Delft, we have a touchdown!

14-09-2019

14 September 2019 - Afgelopen week werden we als team herenigd na ons Sydney en trip-up avontuur, arriveerde de grote oranje flightcase op de Nightcliff Primairy School en mochten we dan eindelijk verder werken aan NunaX.

Naast het verzamelen van informatie over de raceroute, staat de trip-up in het teken van training met strategische beslissingen in Mission Control. Dit betekent dat men precies voorspelt hoe laat men waar zal arriveren. Dit is tijdens de race belangrijk om zo energie-efficiënt mogelijk te racen. De teamleden op trip-up wisten dus precies op welk tijdstip zij zouden arriveren bij hun eindstop: ‘State Square’, de start van de Bridgestone World Solar Challenge.

Bijna was het team weer met zijn zestienen bij elkaar. Dit heugelijke moment konden we niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Waar normaal de dagen op de Nightcliff Primary School werden gevuld tot laat in de avond, sprongen de teamleden al om vier uur in de auto opweg naar State Square. Ze hadden te horen gekregen dat de teamleden op trip-up om 16:30u zouden arriveren bij de start. In een mum van tijd stonden er 9 oranje shirtjes in spanning te wachten naast de indrukwekkende overheidsgebouwen. Na een aantal minuten in de velle zon, doemde zich in de verte een auto op met op haar dak een meter hoge windmeter: met veel gejuich werden de trip-up teamleden ontvangen.

Avonturen werden uitgewisseld en de werkplaats in Darwin werd verder opgebouwd. Plotseling kregen we op dinsdagochtend het telefoontje die ons vertelde dat de flightcase diezelfde dag nog zou aankomen in Darwin. In de vorige blog is te lezen dat het vervoer hiervan een redelijke uitdaging bleek te zijn. Vijf teamleden hebben de douane geholpen om bijna 1000 voorwerpen uit de flightcase te inspecteren op aanwezigheid van de Bruin Gemarmerde Stinkwants. Gelukkig kwam de douane tot de conclusie dat we alles zeer zorgvuldig op een schone, correcte manier hadden ingepakt. Met een dag vertraging vertrokken de teamleden alsnog naar Darwin. Na het verlossende telefoontje was het dan eindelijk zo ver: NunaX en de gehele werkplaats waren bijna weer in onze handen.

De sinterklaasspanning in het team nam toe toen de hijskraan arriveerde. Deze is nodig om de oranje kist van de ‘road-train’ af te tillen en op de grond bij de basisschool te plaatsen. Via het omroepkanaal van de school, die werkelijk overal te horen is, werd er verzocht om de in de weg staande auto’s te verplaatsen ‘because of the arrival of the solar car’. Nog enthousiaster en nerveuzer dan de schoolkinderen, stond het gehele team en het personeel van de school te wachten op het oranje gevaarte dat ieder moment de hoek om zou komen.

Nadat de kist eindelijk het terrein op kwam, brak een van de spannendste momenten van het jaar aan. Onze hele hebben en houwen werd door een  hijskraan 20 centimeter van de vrachtwagen getild om vervolgens een dikke meter boven de lucht te bungelen. Menig teamlid hield bij dit moment zijn hart vast.

Toen de oranje kist de oranje Australischë grond raakte, kwamen er glimlachen op de gezichten van teamleden tevoorschijn. Toch was deze lach nog een beetje gereserveerd, want spannend was nog de vraag of NunaX de reis had overleefd. Snel werden de deuren van de kist open gemaakt om NunaX te inspecteren. Wát een gelukkige groep waren we, toen we zagen dat, met grote dank aan Meilink en Blue Water Shipping, NunaX de reis naar de andere kant van de wereld heeft overleefd.

Nu de flightcase was aangekomen konden we direct onze werkplaats en kantoor op de basisschool volledig inrichten. Dit zal onze werkplek zijn tot dat we op 13 oktober beginnen aan de Bridgestone World Solar Challenge, waarvoor we ons zo goed mogelijk voorbereiden om straks na 3000km de wereldbeker in ontvangst te mogen nemen.


De Nightcliff Primary School is een prachtige plek om als thuisbasis te hebben. Zo worden we omringd door enthousiaste leraren en leerlingen. Deze positieviteit om ons heen maakt het een geweldige werkplek. Traditie is dat we alle klassen laten langskomen bij onze zonneauto en wij de leerlingen uitleg geven over de zonneauto en duurzame energie.

Komende week zullen we op voor het eerst testen op het Australische asfalt. NunaX zal haar eerste meters maken na aankomst in Australië. Verder zullen we ons richten op verschillende technische testen om te kijken zeker te weten dat we gebruik maken van de beste onderdelen in NunaX. Voor sommige van die testen moeten teamleden nachten wakker blijven om de testapparatuur te monitoren. Hoe dit in zijn werk gaat? Lees volgende week zaterdag alles over het verloop deze eerste testweek!

Aftermovie Bridgestone World Solar Challenge 2019

The legacy continues

13 oktober 2019 start de race #itspossible

NunaX in vlammen na dramatische laatste racedag Vattenfall Solar Team

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de 9 deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen