Menu

Legacy

Legacy

De geschiedenis van het Vattenfall Solar Team start in 1999. Twee studenten van de TU Delft raken geìnspireerd door de film ´Race the Sun´ en besluiten net als de hoofdpersonen uit de voorgenoemde film mee te doen aan de World Solar Challenge. In 2001 neemt het Alpha Centauri Team, zoals het Vattenfall Solar Team toentertijd heette, voor het eerst met groot succes deel aan de race dwars door Australië. De nieuwkomers winnen de race en nemen de wereldbeker mee naar huis. In de daaropvolgende edities weet het Vattenfall solar Team het beste in te spelen op de veranderende regels voor de zonneauto's. Daardoor is het Delftse team de concurrentie te slim af en weet het vier keer op rij de World Solar Challenge te winnen.

Deze reeks van overwinningen wordt onderbroken als Nuna5 drie weken voor de race crasht. Het team repareert de zwaar beschadigde zonneauto zo goed mogelijk en weet zelfs nog de tweede plaats te veroveren. Ze finishen achter een ijzersterk nieuw team uit Japan van Tokai University, dat ook in 2011 Nuna6 te snel af was.

In 2013 weet Nuna7 dan eindelijk de Japanners te verslaan en neemt het Vattenfall Solar Team na de eerste vierwielige editie van de World Solar Challenge de wereldbeker weer mee naar Delft. Met een steeds sterker wordende concurrentie in 2015 , weet Nuna8 slechts op het nippertje de World Solar Challenge te winnen, met slechts 8 minuten verschil.

In 2017 kon het team de 7de wereldtitel mee naar Nederland nemen. Door 'space grade' zonnecellen te gebruiken en de luchtweerstand van Nuna gelijk te maken aan de zijspiegel van een persoonsauto begon het team de race met een bijzonder goede zonneauto. Dit resulteerde in een race van 3021 km die gereden werd binnen 4,5 dag  en daarmee de overwinning binnenhaalde voor het Vattenfall Solar Team.

 

De Nuna's

Aftermovie Bridgestone World Solar Challenge 2019

The legacy continues

Nieuw team, nieuwe race #ASC2020

Vattenfall Solar Team niet naar Amerika, corona voorkomt racedeelname

Lees meer

De Zonneauto's

Het Vattenfall Solar Team doet sinds 2001 met haar zonneauto's mee aan zonneraces wereldwijd. Het team heeft van de tien deelnames in Australië zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. Ook in Zuid-Afrika doet het Delftse team het goed, van de drie deelnames daar heeft het team er drie weten te winnen. Zie hier met welke auto's het team dat heeft gedaan.

Ontdek de legacy

Vattenfall Solar Team

Zeven keer wereldkampioen